VVD is 'om' en werkt mee aan formatie CDA-LPF-VVD-kabinet

donderdag 23 mei 2002, 22:11

VVD Tweede-Kamerfractievoorzitter Zalm heeft informateur Donner vanavond laten weten dat zijn partij verder wil praten over regeringsdeelname. Nadat tot vandaag de VVD het alleen nog maar had over 'constructieve steun' aan een minderheidskabinet CDA/LPF zou dit een doorbraak in de formatie kunnen betekeken.

Gisteren had Zalm al een volgens zijn zeggen constructief gesprek met LPF-fractievoorzitter Herben. Vanmiddag ontving Donner de fractievoorzitters van CDA, LPF en VVD gezamenlijk. Daarna vergaderde de VVD-fractie ruim anderhalf uur. De VVD staat nog steeds niet te springen om regeringsdeelname omdat de fractie bijna gehalveerd is. De druk van CDA en LPF en van de achterban nam echter steeds meer toe, zodat besloten werd overstag te gaan.

Omdat CDA en LPF graag willen dat de VVD meeregeert verwacht Zalm dat hij een groot gedeelte van het verkiezingsprogramma kan verzilveren. Voor morgen heeft Donner afspraken gemaakt met de fractievoorzitters afzonderlijk. 's Ochtends met Balkenende (CDA) en Herben (LPF), 's middags met Zalm (VVD).