NIPO: peiling vlak voor val kabinet stabiel; Paars niet meer mogelijk

donderdag 18 april 2002, 9:22

De presentatie van het NIOD-rapport op 10 april had nauwelijks effect op de politieke verhoudingen in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van NIPO, gehouden vlak voordat het tweede paarse kabinet ten val kwam.

De winnaars deze week, met elk 1 zetel meer, zijn Lijst Pim Fortuyn met 24 zetels en GroenLinks met 14 zetels tegenover de huidige 11 Kamerzetels. De verliezers van de week, met elk 1 zetel minder, zijn de VVD, dat slechts 25 van de huidige 38 zetels kan verwachten, en de ChristenUnie, die uitkomt op 6 (nu 5).

PvdA blijft staan op 31 van de huidige 45 zetels, CDA op 29 (evenveel als nu in de Kamer), D66 op 7 (van de huidige 14) en SP op 7 (nu 5). Leefbaar Nederland zou op 4 zetels mogen rekenen en VSP op 1.

Het is sinds de start van de peilingen begin dit jaar al duidelijk dat een nieuw 'paars' kabinet niet meer mogelijk is: PvdA, VVD en D66 tellen samen slechts 63 zetels. Ook een zogenoemd 'paprika-kabinet' (PvdA-CDA-GroenLinks of PvdA-CDA-D66) levert volgens NIPO geen Kamermeerderheid van minimaal 75 zetels op, zonder er een vierde partij bij te zoeken. De 'grote coalitie', een regeringscombinatie van PvdA, CDA en VVD (samen 85 zetels), is volgens NIPO wel mogelijk.

Combinaties van de Lijst Pim Fortuyn met CDA-VVD of met PvdA-CDA zou volgens de peilingen beslist een meerderheid opleveren, maar PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hebben al aangegeven niet samen met de partij van Fortuyn in een kabinet te zullen gaan zitten.

bron: 2Vandaag/NIPO


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO