Interview-NSS: grote partijen leveren in op kleine partijen

dinsdag 16 april 2002, 13:06

In de peiling van Interview-NSS deze week leveren de grote partijen elk één of twee zetels in ten gunste van de kleinere fracties.

De PvdA verliest 2 zetels en komt uit op 37 van de huidige 45 zetels. De VVD zakt 1 zetel naar 26, tegenover de 38 blauwe stoelen die de partij nu in de Tweede Kamer heeft. Ook het CDA, dat de afgelopen weken steeds op 31 zetels kon rekenen, verliest er 1 en zou 30 zetels kunnen verwachten; 2 meer dan nu in de Kamer.

Uitzondering op deze ontwikkeling is de nieuwe partij van Pim Fortuyn. Zijn Lijst, die als mogelijke regeringspartij wordt gezien, wint deze week 1 zetel en komt uit op 17.

Ook de kleinere partijen varen er wel bij. D66, GroenLinks en de ChristenUnie zouden elk 1 zetel meer mogen verwachten. Dat zou betekenen dat D66 8 van de huidige 14 zetels over houdt, dat GroenLinks 2 meer dan de huidige 12 zetels zou bezetten en dat ook de ChristenUnie, nu 5 zetels, met 2 zetels groeit. Alleen de SGP blijft al wekenlang op 2 van de huidige 3 Kamerzetels staan.

Met wederom 3 zetels is Leefbaar Nederland ver verwijderd van de 10 zetels die de oprichters zich vorig jaar als minimumeis voor deelname aan de politiek stelden.

bron: Interview-NSS


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO