Interview-NSS: Fortuyn blijft dalen; PvdA krabbelt op

dinsdag 9 april 2002, 9:24

De Lijst Pim Fortuyn blijft dalen in de politieke barometer van Interview-NSS: van de 24 zetels die enkele weken geleden werden voorspeld bleven vorige week 19 en nu 16 zetels over. De LPF blijft hiermee wel de vierde partij van Nederland, na PvdA, CDA en VVD.

Ook van de enige andere nieuwe partij die voorkomt in de peiling, Leefbaar Nederland, zakt het verwachte aantal blauwe stoelen, van 5 naar 3 zetels.

Na een stijging van 5 zetels vorige week pakt de PvdA nu weer 2 zetels erbij en komt uit op 39, 6 zetels minder dan de huidige bezetting in de Tweede Kamer. Ook de VVD en D66 winnen beide 1 zetel ten opzichte van de vorige peiling, maar blijven uitkomen op stevige verliezen: de VVD houdt 27 van de huidige 38 zetels over en D66 slechts 7, de helft van de huidige 14 zetels.

Het CDA, GroenLinks en de SP staan op winst. Het CDA komt uit op 31, twee zetels meer dan sinds 1998 in de Kamer. GroenLinks heeft in de peilingen 13 zetels, ook twee meer dan nu. De SP blijft staan op 6 zetels (nu 5).

De kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP blijven samen 8 zetels te tellen, maar in een iets andere verhouding: ChristenUnie zou uitkomen op 6 in plaats van 5 en SGP op 2 tegenover de huidige 3 zetels.

Opvallend resultaat van deze peiling is dat een mogelijke rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF met 74 zetels geen meerderheid zou halen. De huidige paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 zou met 73 zetels ook geen meerderheid kunnen behalen.

bron: Interview-NSS


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO