CPB heeft verkiezingsprogramma's doorgerekend

woensdag 27 maart 2002, 10:30

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma's van de acht partijen die nu in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, doorberekend. Het gaat daarbij onder meer om effecten van de programma's op de werkgelegenheid, de staatsschuld, de inkomens en het milieu. De plannen voor het zorgstelsel zijn eveneens meegenomen in de analyse, met dien verstande dat CDA en VVD daaraan niet hebben gedaan.

Volgens de CPB-berekening leidt het PvdA-programma tot meer koopkrachtstijging dan de programma's van VVD, CDA en D66. Het programma van de VVD biedt echter een betere basis voor een blijvende economische groei, onder meer omdat die partij verdere lastenverlichting wil en de WAO-problematiek krachtiger aanpakt.

De programma's van CDA en VVD leiden niet tot extra groei van banen in de collectieve sector, terwijl het verkiezingsprogramma van de PvdA daar juist wel voor zorgt. Wat de banengroei in het bedrijfsleven betreft scoort de VVD beter dan het CDA.

Het CPB berekent dat het programma van D66 zowel goed is voor het milieu als voor de economie. De plannen van GroenLinks die voorzien in heffingen voor vervuilende activiteiten zullen zorgen voor hogere inflatie en tot verslechtering van de concurrentiepositie voor sommige sectoren.

De impuls die de ChristenUnie geeft aan de collectieve sector is gunstig voor de werkgelegenheid, maar dit effect neemt na 2006 af. Volgens het CPB leiden de voorstellen van de SP tot verhoging van uitkeringen en zullen de extra milieulasten ongunstig zijn voor de werkgelegenheid en de economische groei.

bron: CPB