Dr. R. (Roel) Fernhout

foto Dr. R. (Roel) Fernhout
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Rechtsgeleerde, deskundige op het gebied van het migratierecht en mensenrechten, die zes jaar de Nationale ombudsman was. Was tevens enige jaren vicevoorzitter van de Nederlandse afdeling van Amnesty International. Werd tot Ombudsman benoemd nadat de benoeming van oud-minister Sorgdrager op het laatste moment niet was doorgegaan. Richtte zich onder meer op het breder bekendmaken van het instituut Nationale Ombudsman, onder meer via een Postbus 51-campagne. Vroeg daarnaast aandacht voor een beter intern klachtrecht bij bestuursorganen. Zag in 2005 vanwege rugklachten af van een tweede termijn.

in de periode 1999-2005: Nationale ombudsman

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Roel (Roel)

geboorteplaats en -datum
Zwolle, 8 augustus 1947

2.

Hoofdfuncties/beroepen (5/7)

  • universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht, Katholieke Universiteit Nijmegen, van 1985 tot 1991
  • bijzonder hoogleraar Europees recht, in het bijzonder Europees migratierecht (Jean Monnetleerstoel), Katholieke Universiteit Nijmegen, van 15 februari 1991 tot 1 oktober 1999
  • Nationale ombudsman, van 1 oktober 1999 tot 1 oktober 2005
  • bijzonder hoogleraar migratierecht en rechtsbescherming, Radboud Universiteit Nijmegen, van mei 2006 tot 16 november 2013
  • voorzitter Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), vanaf december 2014

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

3.

Nevenfuncties

vorige (2/7)
  • voorzitter Stichting Movies that Matter, vanaf 2006
  • lid Raad van Advies E.M. Meijers Instituut

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.