Drs. A. (Adriaan) Sprey

foto Drs. A. (Adriaan) Sprey
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Historicus, die als eerste niet-jurist Griffier van de Eerste Kamer werd. Doorliep onder andere in Brussel een ambtelijke loopbaan en was een aanhanger van de Europese gedachte. Beschikte over een grote talenkennis. Toegewijde en nauwgezette ambtenaar, die ook een groot aandeel had in het verschijnen van een fraai gedenkboek over de Eerste Kamer. Befaamd om de wijze waarop hij gasten rondleidde door het Eerste Kamergebouw en waarbij hij allerlei anekdotes vertelde. Uiterste correcte man, die daardoor soms wat afstandelijk leek, maar die ook wars was van gewichtigdoenerij en over een verfijnde humor beschikte.

in de periode 1980-1993: Griffier Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.