Mr. J.J. (Jaap) van der Lee

foto Mr. J.J. (Jaap) van der Leevergrootglas

Internationaal geschoolde jurist die als dienstvaardig ambtenaar na de bevrijding belangrijk werk verzette op het ministerie van Landbouw en door Mansholt in 1958 werd meegenomen naar Brussel bij de start van de EEG. Daarna burgemeester van Dordrecht en van Eindhoven en tenslotte lid van de Raad van State waar hij zich in de afdeling Geschillen als een vis in het water voelde. Erudiet hoffelijk heer met grote culturele belangstelling.

in de periode 1979-1988: lid Raad van State

Voornamen (roepnaam)

Jacob Jan (Jaap)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 5 februari 1918

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 8 december 2013

levensbeschouwing
Doopsgezind

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

Hoofdfuncties/beroepen

  • ambtenaar kabinet van de minister (secretaris van minister Mansholt), ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, van 1947 tot 1951 (sinds 1949 op non-actief vanwege studie)
  • directeur Internationale Organisaties ministerie Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, van 1951 tot januari 1958
  • chef Kabinet van dr. S.L. Mansholt, vicevoorzitter van de Europese Commissie te Brussel, van januari 1958 tot juli 1958
  • directeur Geassocieerde Overzeese Landen, Europese Commissie, van juli 1958 tot 1 januari 1966
  • burgemeester van Dordrecht, van 1 januari 1966 tot 1 december 1973
  • burgemeester van Eindhoven, van 1 december 1973 tot 1 juli 1979
  • lid Raad van State, van 1 juli 1979 tot 1 maart 1988 (benoemd bij K.B. van 2 mei 1979)

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Minister Mansholt maakte het hem mogelijk dat hij, hoewel rijksambtenaar, buiten bezwaar van 's lands schatkist van 1949 tot 1951 in Cambridge kon studeren en promoveren met een beurs van de British Council
  • Zijn vader was hoofdmachinist bij de Rotterdamse Lloyd

Publicaties/bronnen

publicaties
"Divergencies in international law with special reference to the law of territorial waters", (dissertatie, Cambridge 1951)

literatuur/documentatie
Interview door Jan Buevink en Bart van Riel, "'We waren ervan overtuigd dat we met iets historisch bezig waren' in: SER bulletin (47) nr. 3, maart 2007 (themanummer 50 jaar Europa)

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.