A.J. (Anton) Koejemans
Korte tijd een communistische voorman en Eerste Kamerlid. Zoon van een doopsgezinde PTT-beamte. Was voor de oorlog redacteur van de communistische krant Het Volksdagblad. Leidde na de bevrijding het toen zeer populaire dagblad De Waarheid. Wilde die krant toegankelijk maken voor een breed publiek. Kwam daardoor in conflict met Paul de Groot en werd ontslagen. Moest toen ook ontslag nemen als Eerste Kamerlid.
CPN
in de periode 1945-1948: lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 20 november 1945 tot 24 februari 1948
-
-fractievoorzitter CPN Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 23 juli 1946 tot 24 februari 1948
-
-medewerker uitgeverij "Pegasus" te Amsterdam, van 1948 tot 1953 (ontslagen)
-
-exploitant leesbibliotheek, Rijnstraat te Amsterdam, vanaf 1953
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid historische kring, doopsgezinde gemeente te Amsterdam
-
-eindredacteur "In dit Amsterdam: Maandblad van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam"
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-In 1929 werd hij veroordeeld tot 7 weken gevangenisstraf n.a.v. een opruiende rede voor bootwerkers in Zaandam
-
-In 1947 opende CPN-leider De Groot de aanval op Koejemans. In december 1947 werd hij tijdelijk en op 10 januari 1948 definitief van al zijn bestuursfuncties ontheven. Hem werd verweten "neiging tot burgerlijk individualisme" te hebben vertoond. Koejemans was voorstander van een open dialoog met sociaaldemocraten.
-
-Werd op 29 juni 1948 met acht andere CPN-bestuursleden door het Amsterdamse Gerechtshof in hoger beroep vrijgesproken vanwege een beledigende publicatie en een beledigende karikatuur van Beel in september 1946 in 'De Waarheid'
uit de privésfeer
-
-Zijn moeder overleed in januari 1919
verkiezingen
-
-Werd in 1946 gekozen door Groep IV: Zuid-Holland
In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.