Plasterk: basis om te gaan onderhandelen over vorming rechts kabinet

maandag 12 februari 2024, 16:16

DEN HAAG (PDC) - Er moet een volgende ronde komen gericht op het vormen van een kabinet waaraan PVV, VVD, NSC en BBB steun geven. Dat schrijft informateur Ronald Plasterk in zijn eindverslag.

Er zijn voldoende waarborgen op rechtsstatelijk gebied om de besprekingen voort te zetten. Die conclusie werd al op 10 januari getrokken. Wel laat NSC weten dat gezien de opstelling van de PVV in het verleden er alleen bereidheid is tot gedoogsteun of een extraparlementair of zakenkabinet.

De informateur concludeert dat er op diverse gebieden aanzienlijke verschillen bestaan. Er lijkt echter bereidheid te zijn tot concessies. Dat moet in een volgende ronde blijken. Het vertrek van NSC deed wel enige afbreuk aan de kans op succes, maar dat is niet uitgesloten.

Welke vorm een eventueel kabinet moeten krijgen (bijvoorbeeld extraparlementair) was nog niet aan de orde. Onderzocht moet worden of andere partijen willen gedogen. De informateur noemt vorming van een nieuw kabinet urgent. Er moet daarom een informateur komen met ruime bestuurlijke en politieke ervaring.

Bron: brief informateur