Europa Vandaag: Driedaagse jongerenconferentie over sociaal en duurzaam Europa van start

maandag 20 maart 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Leeg klaslokaal

Europese jeugd voedt Zweeds voorzitterschap met groene, sociale plannen

In Växjö (Zweden) start vandaag de driedaagse EU Youth Conference (EUYC) in het kader van het Zweeds voorzitterschap van de Raad. Dit is het vervolg op eerdere jeugdconferenties tijdens de voorgaande voorzitterschappen van Tsjechië en Frankrijk. Onder meer jongeren, jongerenorganisaties, beleidsmakers en politici uit de EU en de lidstaten zijn aanwezig.

Tijdens deze conferentie staan twee specifieke Europese jeugddoelen centraal: inclusieve samenlevingen en een duurzaam, groen Europa. De conferentie is erop gericht jongeren te betrekken bij gesprekken en besluiten over een sociaal en duurzaam Europa.

Het Zweeds voorzitterschap wil de resultaten van de discussies inzetten bij het beïnvloeden van Europees beleid.


 

Landbouwministers hebben veel op hun bordje

De ministers van Landbouw en Visserij komen samen in Brussel. Er komt een keur aan onderwerpen aan bod. In het kader van Visserij wordt een nieuw pakket maatregelen voor visserij, aquacultuur en mariene ecosystemen besproken. De maatregelen zijn gericht op duurzaamheid en veerkracht.

Verder is de situatie op de landbouwmarkten onderwerp van gesprek. Er wordt gekeken naar de invloed van de Russische invasie van Oekraïne op de voedselmarkt. Ook de lopende handelsbesprekingen en de situatie op de internationale landbouwmarkten in het algemeen komen langs.

Tot slot komen nog enkele specifieke zaken aan bod, zoals een verslag van de Reflectiegroep Europees varkensvlees, de bescherming van bestuivers, en de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de EU en Marokko.


 
Josep Borrell Fontelles
Bron: The Council of the European Union

Overzichtelijk dieet voor buitenlandministers

Onder leiding van Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, vindt de Raad Buitenlandse Zaken plaats. De buitenlandministers bespreken de Russische agressie tegen Oekraïne en wisselen van gedachten over Tunesië.

Na de lunch sluiten de ministers van Defensie aan voor een sessie over de uitvoering van het strategisch kompas, één jaar na de goedkeuring ervan.


En verder...

vergadert de EP-subcommissie Mensenrechten over o.a. Oekraïne, de Palestijnse gebieden, Cambodja én de bescherming van journalisten in de wereld en het beleid van de Europese Unie daaromtrent.


Europa in een oogopslag