CPG neemt afscheid van Jan Willem Brouwer

Op donderdag 8 december is op een receptie in Huize Heyendael afscheid genomen van Jan Willem Brouwer, die na een 35-jarig dienstverband bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis met pensioen is gegaan. Bij gelegenheid van zijn vertrek werd Jan Willem verrast met de bundel De grenzeloze verwondering van de vakman. Historisch handwerk door en voor dr. J.W.L. Brouwer bij zijn afscheid van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (Nijmegen 2022).

In de bundel verzamelden zijn collega’s een aantal representatieve wetenschappelijke artikelen van zijn hand over onderwerpen die hem na aan het hart liggen: Europese integratie, militaire geschiedenis, Frankrijk sinds De Gaulle, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de dekolonisatie van Indonesië, premiersbiografieën en het Koninklijk Huis.

‘De sigaar is een bedreigd Nederlands cultuurgoed. Accijnsverhogingen op tabak dienen daarom voortaan beperkt te blijven tot sigaretten’, luidde een van de stellingen bij het proefschrift van Brouwer uit 1997. Deze bundel bevat niet alleen smaakvolle sigaren uit eigen doos, maar ook ‘replicerende’ bijdragen van zeven specialisten die aanhaken bij de geselecteerde artikelen van Brouwer. Graag huldigen wij de jubilerende sigarenroker en vakman met een bundel vol wetenschap, in de geest van de geschiedvorser zelf: met milde ironie en grenzeloze verwondering.