Europa Vandaag: het geld moet rollen, behalve richting Hongarije

dinsdag 6 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
3488th ECOFIN Council
Bron: The Council of the European Union

Geld moet rollen, behalve richting Hongarije

In Brussel komen vandaag de ministers van Economie en Financiële Zaken bijeen. Tijdens de Raad gaat het hoofdzakelijk over Hongarije. De Commissie besloot namelijk de plannen van Hongarije voor geld uit het Herstelfonds goed te keuren, maar blokkeert nog de uitkering van het geld. Morgen buigen de ministers zich over dit voornemen van de Commissie. Nederland kondigde al aan zich te gaan onthouden van stemming.

Aansluitend bespreken de ministers de financiële steun voor Oekraïne, belasting voor grote multinationals in de Unie, de begroting van 2023, het Europese Semester van 2023, energiebelastingen, grondstoffen en ingekomen rapporten. De timing van de bespreking van de belastingen voor multinationals is pikant, omdat juist Hongarije dit blokkeert vanwege het inhouden van herstelgelden. Gaat hierover het een en ander uitgeruild worden? Het kan haast niet anders dan dat de ministers zeer productief en efficiënt te werk zullen gaan.


 
man aan telefoon, belt

'Roger that' in het Oekraïens?

Dag numero twee van de Raad van Vervoer, Telecommunicatie en Energie staat geheel in het teken van communicatie. Na wat juridische agendapunten over artificial intelligence, cybersecurity, digital identity en andere hypermoderne uitdagingen, blijkt wederom hoe politiek onze digitale wereld eigenlijk is. De ministers zullen vergaderen over 'Europa's digitaal decennium.'

De digitale wereld en realiteit kruizen elkaar nog duidelijker tijdens overleg over Oekraïne. De ministers bespreken op welke manieren de EU Oekraïne kan bijstaan in de voorziening van telecommunicatie. Het is daar lang niet op alle plekken vanzelfsprekend dat er een goede telefoon- of internetverbinding is. Dit is zowel voor de bevolking als voor een goed functioneren van het Oekraïense leger van belang.


 

EU-Westelijke Balkantop in Tirana

Geografisch en inhoudelijk in dezelfde hoek, vindt er vandaag ook een opmerkelijke top plaats in Tirana (de hoofdstad van Albanië). Regeringsleiders uit EU-lidstaten en landen uit de Westelijke Balkan zijn voornemens hun banden aan te halen. Met oog op EU-uitbreiding en strategische samenwerking tegen de Russische agressie in Oekraïne, hopen ze politieke- en beleidsbetrokkenheid te verbeteren. Dat gaat dan bijvoorbeeld over modernisering van betalingssystemen en de integratie van de landen in de interne markt.

Een belangrijk onderwerp waarop de EU en Westelijke Balkan willen samenwerken, is weerbaarheid tegen buitenlandse inmenging. Hier doelen ze op het veilig stellen van informatievoorzieningen. Met fake news en cyberaanvallen voert Rusland de oorlog ook voor een deel online.


En verder...

Brengt vicevoorzitter Margaritis Schinas een bezoek aan Den Haag. Hij gaat in gesprek met de Joodse Gemeenschap en minister Yesilgöz over de implementatie van de Europese strategie voor bestrijding van antisemitisme.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

6 december

Raad van de Europese Unie

Raad ECOFIN

6 december

Raad van de Europese Unie

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

6 december

Europese Raad

EU-Westelijke Balkantop in Tirana

6 december

Europese Commissie

Vicevoorzitter Schinas in Den Haag