Council adopts position on a common charger for electronic devices

De EU werkt aan een wetsontwerp waarin een gemeenschappelijke standaard­poort wordt voorgesteld voor alle smartphones, tablets, digitale camera's, koptelefoons, draagbare luidsprekers en video­spel­consoles.

Vandaag zijn de lidstaten het eens geworden over een onderhandelings­mandaat voor het voorstel voor een universele oplader. Het voorstel heeft tot doel ervoor te zorgen dat het niet langer nodig is een nieuwe oplader te kopen wanneer u een nieuwe mobiele telefoon of soortgelijk artikel koopt en dat alle apparaten met dezelfde oplader kunnen worden opgeladen.

Elektronisch afval beperken

Het voorstel zal het de consument gemakkelijker maken door de oplaad­interfaces en de technologie voor snel opladen te harmoniseren. Met deze nieuwe wet zal de verkoop van opladers worden losgekoppeld van de verkoop van elektronische apparaten, zodat u bij de aankoop van een nieuw apparaat niet ook een nieuwe oplader hoeft te kopen. Dit zal het elektronische afval van de productie, het vervoer en de verwijdering van opladers verminderen.

Mandaat van de Raad

Om de consument beter te informeren, heeft de Raad een bijlage aan het voorstel toegevoegd met een pictogram dat aangeeft of het toestel met een oplader wordt aangeboden, en een etiket met de oplaadspecificaties.

De tekst van de Raad verduidelijkt ook de technische specificaties voor een universele oplader.

Procedure

Het mandaat is goedgekeurd door de ambassadeurs in het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (Coreper), waardoor het voorzitterschap van de Raad onderhandelingen met het Europees Parlement kan beginnen zodra dat zijn standpunt heeft bepaald.

Achtergrond

Het voorstel voor een universele oplader werd op 23 september 2021 door de Europese Commissie gepresenteerd.