De gevolgen van Rutte 4

Daar stonden ze maandag te stralen op het bordes: Rutte 4. Tegelijkertijd stonden in Groningen tienduizenden mensen in lange rijen in de kou. In de hoop kans te maken op wat geld om hun ellende van de aardbevingen door gaswinning te verzachten. Maar slechts voor de helft van de mensen die er recht op heeft was geld beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt dus. Vernederend voor de mensen in de rij. Beschamend voor ons land. Funest voor het vertrouwen in de overheid.

Vertrouwen heeft bijna niemand in Rutte 4. En dat is natuurlijk niet zo gek. Want Rutte 4 is de doorstart van Rutte 3, met dezelfde partijen met dezelfde ideeën. En dat zien we. Er wordt veel geld van de belastingbetaler uitgegeven, maar de fundamentele problemen in onze samenleving worden niet opgelost. Over wat deze plannen van Rutte 4 concreet betekenen voor mensen ging ik in gesprek. Het werd een indrukwekkend gesprek, waarin duidelijk werd dat van student tot gepensioneerde en van huurder tot gedupeerde in Groningen, mensen weinig hoeven te verwachten van dit kabinet.

Terwijl het goed gaat met de economie, gaan Nederlanders er niet op vooruit. Gepensioneerden gaan er zelfs op achteruit omdat de AOW niet mee meestijgt met de lonen. De woningnood is enorm en een betaalbaar huis nauwelijks meer te vinden, maar dit kabinet wil sociale huurwoningen gaan verkopen en weigert grote beleggers aan te pakken. Er gaan miljardensubsidies naar een klimaatfonds voor bedrijven. De energierekening van veel mensen stijgt enorm, maar de grote vervuilers hoeven niet te betalen en worden juist gespekt. Iedereen ziet dat samenwerking in de zorg veel beter werkt dan concurrentie, maar Rutte 4 pakt de marktwerking niet aan. Ze komen zelfs met een asociale bezuiniging op onze ouderen in de verpleeghuizen. Daar gaat minder geld naartoe en zal de zorg met minder zorgverleners gedaan moeten worden, terwijl de werkdruk daar al zo hoog is.

Het moet dus anders. Volgende week is het debat in de Tweede Kamer over de plannen van Rutte 4 en dan zullen we natuurlijk flink tegengas geven én onze alternatieven presenteren. Want het kan anders! Het was daarom goed om te horen dat alle mensen die ik sprak al acties aan het organiseren zijn tegen Rutte 4 en voor betaalbare woningen, voor een eerlijke overheid, voor een fatsoenlijke compensatie van de schuldengeneratie en voor klimaatrechtvaardigheid. Dat is wat nodig is en wat ons als SP te doen staat. Samen met iedereen die durft na te denken over een betere wereld, de strijd aangaan. Het is hard nodig!

Ik reken op u.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte

Naam *

E-mail *

Telefoon

Hou mij op de hoogte van belangrijk nieuws *

Ik wil belangrijk nieuws van Lilian en de SP ontvangen

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP