Christine Lagarde: ECB heeft nauwelijks speelruimte

vrijdag 7 februari 2020, 11:02

DEN HAAG (PDC) - President Lagarde waarschuwt in het Europees Parlement dat de Europese Centrale Bank weinig middelen heeft om bij een eventuele neergang van de economie het beleid te verruimen. Volgens Lagarde zijn de lage inflatie en de lage rente een bedreiging voor de stabilteit van de financiële markten.

In haar speech afgelopen donderdag zei Lagarde onder andere dat de nasleep van de vorige economische crisis, gecombineerd met de huidige economische trends er voor gezorgd heeft dat de rentestand steeds verder omlaag is geduwd. De lage rente en lage inflatie zorgen er voor dat de centrale banken bij een volgende recessie weinig mogelijkheden hebben om het monetair beleid te versoepelen.

Lagarde heeft de afgelopen maanden meerdere malen Europese landen opgeroepen om de economie te stimuleren door middel van hun nationale begroting. Ze doelt hier op financieel gezonde landen als Nederland en Duitsland. De vice-president van de ECB, Luis de Guindos, waarschuwde afgelopen week dat de effecten van het huidige beleid van de ECB steeds meer zichtbaar zullen worden.

Bron: Financieel Dagblad