Verkiezingsuitslag: zo ziet de nieuwe Tweede Kamer eruit

PDC: Aantal Kamerleden uit de Randstad neemt sterk toe in de nieuwe samenstelling. Tweede Kamer heeft 59 nieuwkomers.

Op basis van de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen stelt PDC vast dat het aantal Kamerleden dat afkomstig is uit de Randstad sterk toeneemt. Qua regionale spreiding is de nieuwe Tweede Kamer weinig divers: 69% van de nieuwe Kamerleden komt uit de provincie Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht. In de oude samenstelling was dit nog 58%. Verder bestaat de nieuwe Tweede Kamer uit 59 nieuwe leden. Dat is een sterke toename ten opzichte van eerdere jaren: alleen in 2002 was het aantal nieuwkomers hoger, toen alleen al de LPF met 26 nieuwe leden de Tweede Kamer binnenkwam.

Op het gebied van man/vrouw-verhoudingen en migratie-achtergrond wint de Tweede Kamer aan diversiteit. Het aantal vrouwen in de Kamer is in de nieuwe samenstelling 59. In de oude Tweede Kamer zetelden 47 vrouwen. Ook het aantal Kamerleden met een migratie-achtergrond neemt toe: volgens gegevens uit het biografisch archief van PDC stijgt dit aantal naar 15%, een absoluut aantal van 22. In de oude samenstelling was dat slechts 15.

Verder lijkt in de nieuwe Tweede Kamer de trend door te zetten dat Kamerleden een achtergrond hebben in de politiek of het openbaar bestuur. Van de 150 nieuwe Kamerleden hebben er 106 al politieke ervaring en zijn er 55 die een functie gehad hebben in het lokaal bestuur, zoals in de gemeenteraad of Provinciale Staten. Opvallend is dat 35% van de nieuwe Kamerleden een achtergrond heeft in het bedrijfsleven.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Analyses over de nieuwe Tweede Kamer

PDC maakt analyses over de man/vrouw-verhouding, leeftijdsverdeling, migratie-achtergrond, opleidingsniveau, maatschappelijke achtergrond en woonprovincie van de nieuwe Kamer. Daarnaast is het ook mogelijk om door te klikken naar de verschillende partijen om aldaar te zien wie er in de Kamer komen. Bij die kandidaten is biografische informatie beschikbaar en het is per partij mogelijk om analyses te bekijken.

Via onderstaande link zijn alle analyses van PDC te bekijken en te onderzoeken.

2.

Hoe kwam de zetelverdeling tot stand?

De Kiesraad heeft de uitslag vastgesteld, de zetels zijn verdeeld. Kiesdeler, restzetels, hoe werkt het nou eigenlijk? En hoe pakte dat dit keer uit? Hier een tabel met uitleg.

3.

Biografische informatie 150 Kamerleden

Bent u geïnteresseerd in de biografische informatie van alle leden van de Tweede Kamer in nieuwe samenstelling? Deze maakte PDC beschikbaar via onderstaand overzicht.