Zet terugkerende jihadisten meteen vast

Voorzitter, de jihad is de grootste bedreiging voor onze nationale veiligheid. En volgens de AIVD staan de waarschuwingssignalen op donkerrood. De komende tijd komt er een enorme stroom terroristen onze kant op.

Deze terugkerende jihadisten zijn een stuk gevaarlijker dan hun voorgangers. Zij hebben immers veel gevechtservaring, kunnen omgaan met explosieven en zijn geïndoctrineerd door een levensgevaarlijke geweldsideologie.

Door het naïeve opengrenzenbeleid kunnen zij zich ongehinderd door Europa bewegen. Het is het ideale recept voor chaos en terreur. Deze nietsontziende terroristen zetten zelfs jihad-kinderen in voor hun gedachtegoed van dood en verderf.

Het kabinet doet erg schimmig over de exacte status van de reeds teruggekeerde jihadisten. Nu blijkt uit onderzoek van Brandpunt dat maar liefst 40 van de 50 terugkeerders gewoon vrij rondlopen. In slechts 3 rechtszaken is deelname aan de strijd in het kalifaat daadwerkelijk bewezen.

Het zijn schokkende en zeer magere resultaten van het OM. De huidige aanpak van het kabinet faalt enorm. Graag een reactie van de minister hierop.

Voorzitter, natuurlijk is het een verbetering dat het OM jihadisten al bij verstek wil laten veroordelen. Maar het gaat allemaal niet ver genoeg. In deze tijden van enorme dreiging zijn krachtigere maatregelen nodig om Nederland te beschermen.

Daarom herhalen wij ons verzoek tot invoering van administratieve detentie. Zet terugkerende jihadisten meteen preventief vast. Bevriende democratische rechtsstaten als het VK, de VS en Australië kennen reeds deze mogelijkheid. Laten wij hun goede voorbeeld volgen.

Met slechts een meldplicht of een enkelbandje blijven jihadisten een groot gevaar. Zij zijn uit op de vernietiging van alles waar wij voor staan: onze democratie, onze rechtsstaat, onze vrijheid. Zij zouden nooit mogen terugkeren naar ons land.

Als dat toch gebeurt, moeten zij, ook zonder veroordeling bij verstek, meteen vast worden gezet. Dat is de regering naar haar burgers toe verplicht. Speel niet langer spelletjes met de veiligheid van onze burgers. We kunnen het ons echt niet veroorloven.

Dank u wel.