Wim Kok over premierschap, spindokters en het huidige kabinet

woensdag 18 mei 2016, 14:05

DEN HAAG (PDC) - Op dinsdag 10 mei 2016 deelde oud-premier Wim Kok zijn bespiegelingen op de serie Borgen, de vergelijking met zijn eigen ervaringen in de politiek en zijn visie op de actualiteit met het publiek van het Politiek Café bij ProDemos. Onder leiding van Clairy Polak ging Kok hierover in discussie met parlementair journalist Marcel ten Hooven. 

Persoonlijke anekdotes

De avond stond bol van de interessante anekdotes uit de politieke carrière van Kok: hoe hij op eigen houtje naar Frankrijk ging om een geschil met Chirac te beslechten, hoe hij pas na zijn premierschap doorhad hoe groot het effect is van zo'n publieke functie op je privéleven en hoe hij zich in eerste instantie zorgen maakte over de samenwerking met Bolkestein in een kabinet (en hoe het gelukkig allemaal meeviel).

Spindokters en journalisten

Tussen de bedrijven door werd Kok kritisch bevraagd over zijn lezing over het 'afschudden van de ideologische veren' in 1995 en het invoeren van de politiek assistent, die je als voorloper van de huidige spindoctors zou kunnen zien. 'Met een beetje spin is niks mis', zei Kok, 'dat hoort bij het leven. Bovendien is het de verantwoordelijkheid van de journalistiek om aan te voelen wanneer objectiviteit in subjectiviteit overgaat.' Journalist Ten Hooven gaf aan een gezond wantrouwen te koesteren tegenover het informele circuit: 'Pas in laatste instantie duik ik de wandelgangen in. Vaak kun je veel beter voorspellingen doen op basis van het verloop van het debat. Het wandelgangencircuit is een overgewaardeerd genre.' Volgens Ten Hooven viel het in de tijd van Kok overigens wel mee met de spindoctors in Nederland: 'Toenmalig politiek assistent Arend Hilhorst was de slechtst bereikbare spindoctor ooit, hij nam nooit de telefoon op.'

Huidige kabinet

Naast het ophalen van herinneringen werd ook de huidige politiek even onder de loep genomen. 'Hoe kwalificeren jullie het besluit tot de huidige samenwerking tussen VVD en PvdA?', wilde Polak weten van de heren. Daarover waren ze het eens: overhaast. Kok weet dit aan het enthousiasme en de drive van zowel Rutte als Samsom, maar hij had liever gezien dat er eerst beter en uitgebreider naar andere opties was gekeken. 'De omvang van de hervormingen is zo groot dat er een meerpartijenkabinet voor nodig is, ook met het oog op het aantal zetels in de Eerste Kamer.'

Memoires

Voor wie geen genoeg kon krijgen van de anekdotes van de oud-premier had Kok nog een geruststellende mededeling: zijn memoires zijn in de maak.