JOVD heropent door VVD gesloten vrijdenkersruimte

Ter herdenking van de moord op Theo van Gogh, vandaag exact tien jaar geleden, heropent de JOVD de vrijdenkersruimte, die in 2011 door de VVD gesloten is. De VVD-jongeren vragen zo aandacht voor de vrijheid van meningsuiting, die volgens hun onverminderd onder druk staat.

JOVD-voorzitter Tom Leijte: “Theo van Gogh is vermoord omdat hij gebruik maakte van zijn vrijheid van meningsuiting. Nu, tien jaar later, is het blijkbaar nog steeds nodig om op de barricades te staan voor dit grondrecht. De vele recente voorbeelden van (poging tot) inperking van de vrijheid van meningsuiting, zoals de aangescherpte persregels in de Tweede Kamer en het strafrechtelijk onderzoek naar de bewerkte foto van James Foley, tonen dat aan.”

De jongeren zijn in het bijzonder teleurgesteld in de eigen moederpartij. “Dat de VVD de eigen vrijdenkersruimte sloot in 2011 is symptoom van de prioriteit van de VVD: geld, geen fundamentele liberale principes” aldus Leijte.

De digitale vrijdenkersruimte van de JOVD, te zien op www.devrijdenkersruimte.nl, bevat enkele ‘vrijdenkers’ die ook door de fysieke ruimte van de VVD uitgelicht werden, zoals een werk van Gregorius Nekschot en een afbeelding van Theo van Gogh. Ook hangen er nieuwe controversiële personen in de ruimte, zoals Geert Wilders en Thomas von der Dunk.