Een wonderlijke samenloop

Met dank overgenomen van R.H.L.M. (Roger) van Boxtel, gepubliceerd op maandag 1 november 2010.

St. Petersburg was adembenemend, met een prachtige opening van de tentoonstelling in de Hermitage van de schilderijen van Jef Rademakers. De grandeur en rijkdom van de stad staan in schril contrast met de eenvoudig geklede vrouwen die langs de straten uien, pompoenen en bessen verkopen. Waarschijnlijk geoogst op hun datsja’s, de buitenhuisjes die veel Russen hebben, die in Nederland nog geen volkstuin mogen heten.

Gisteren hebben we een marathon gelopen door de stad om nog zoveel mogelijk te zien. We zijn onder meer in het huis van Dostojevski geweest, waar hij zijn boek De gebroeders Karamazov heeft geschreven. Op dat moment werd in Nederland bekend dat Harry Mulisch was overleden, een wonderlijke samenloop.

Vandaag komt Wouter Koolmees in het Financieel Dagblad met een interessant voorstel om burgers en bedrijven meer te laten betalen voor het lenen van geld. Dit moet de hele economie beter bestand maken tegen schokken. En voor burgers voorkomen dat zij betalingsproblemen krijgen en gebukt gaan onder onoverkomelijke schulden.

Voor mij staat vandaag onder meer een belangrijke vergadering op het programma over ons interessante zorgproject in Suriname.