Verhagen en Kouchner openen conferentie internetvrijheid

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Franse ambtgenoot Kouchner openen donderdag 8 juli in Parijs een bijeenkomst over internet en vrijheid van meningsuiting.

Op initiatief van Nederland en Frankrijk buigen diplomaten, academici, mensenrechtenverdedigers, vertegenwoordigers van internationale organisaties en van bedrijven als Alcatel, Google, Facebook en Microsoft zich over de vraag op welke manier de vrijheid op internet beter kan worden gewaarborgd.

Er zal worden gesproken over de mogelijkheid van een wereldwijde gedragscode, waarin bijvoorbeeld richtlijnen kunnen worden opgenomen voor de export van internetfilters.

Verder zullen de deelnemers bekijken hoe internetvrijheid een juridische basis kan krijgen, hoe internetcensuur kan worden gemonitord en hoe mensenrechtenverdedigers die veel gebruik maken van internet, beter kunnen worden ondersteund.

Nederland en Frankrijk werken in de EU al enige tijd gezamenlijk aan voorstellen voor de beperkingen op de uitvoer van internetfiltertechnologie naar Iran. Iran censureert het internet mede met technologie die afkomstig is van Europese bedrijven.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken