Rosenthal: informateurs moeten vorming breed middenkabinet onderzoeken

vrijdag 25 juni 2010, 16:52

Op basis van zijn verkenning vindt informateur Uri Rosenthal dat er nu eerst de vorming van een kabinet moet worden onderzocht met als basis VVD en PvdA. Daartoe zouden uit die partijen één of twee informateurs moeten worden aangezocht. Zowel een middenkabinet van VVD, PvdA, CDA met andere partijen, als 'Paars-plus' (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) zijn daarbij denkbaar. Hij heeft dat advies in zijn eindverslag aan de koningin vastgelegd.

Het is uitgesloten dat er een kabinet komt van VVD, PVV en CDA, omdat daar voor geen basis bestaat. Een kabinet met bijvoorbeeld SP, PvdA en CDA (de 'Roemer-variant'), is op dit moment vrijwel onwaarschijnlijk. Een breed middenkabinet (inclusief 'Paars-plus') wordt wel mogelijk geacht, omdat geen van de betrokken partijen dat uitsluit.

De informateur vindt dat er zo snel mogelijk een kabinet moet komen en dat daarvoor nu onderhandelingen moeten worden gestart. Welke variant als eerste zal worden onderzocht ('midden' of 'Paars-plus') is aan de nieuwe informateur(s).

De fractieleiders van de middenpartijen (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks) zijn door de koningin uitgenodigd voor advies.