Dr. M.M. (Madeleine) van Toorenburg

foto Dr. M.M. (Madeleine) van Toorenburgvergrootglas

Madeleine van Toorenburg (1968) is sinds 1 maart 2007 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA . Zij was locatiedirecteur van jeugdinrichting "De Leij" te Vught en woont in Rosmalen. Mevrouw Van Toorenburg is woordvoerster justitie en veiligheid (criminaliteit, drugs, gevangeniswezen, terrorismebeleid, alsmede asielbeleid. Zij was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fyra . Mevrouw Van Toorenburg is lid van het Presidium en vicefractievoorzitter.

CDA
in de periode 2007-heden: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Madeleine Melisande (Madeleine)

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 10 mei 1968

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

Hoofdfuncties/beroepen

 • advocaat-stagiaire, van 1998 tot 1999
 • lid directie Penitentiaire Inrichting voor vrouwen "Ter Peel" te Evertsoord (Lb.), van 1999 tot 2001
 • lid directie Penitentiaire Inrichting te Dubrava (Kosovo), onder de vlag van UNMIK, van 2000 tot 2001
 • locatiedirecteur jeugdinrichting "De Leij" te Vught, van 2001 tot 1 maart 2007
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 1 maart 2007

Activiteiten

als parlementariër
 • Hield zich in de periode 2007-2012 onder meer bezig met het asiel- en integratiebeleid en in 2010-2012 met auteursrecht, identificatieplicht, privacy, personen- en familierecht, TBS, gevangeniswezen.
 • Nam in 2012 de medeverdediging over van Nicolien van Vroonhoven van een eerder door Arda Gerkens (SP) ingediend initiatiefwetsvoorstel over doorverkoop van toegangskaarten. Het voorstel werd in 2017 door de Eerste Kamer verworpen. (31.461 )
 • Bracht in 2016 een initiatiefnota uit over steun aan slachtoffers van internetoplichting (34.615 )
 • Diende in 2017 samen met Ronald van Raak (SP), Roald van der Linde (VVD), Wouter Koolmees (D66), Roos Vermeij (PvdA) en Ronald van Vliet een initiatiefwetsvoorstel in tot wijziging van de Wet op de parlementaire enquête 2008 in verband met de evaluatie van die wet (34.683 )
 • Nam in 2017 de verdediging over van een in 2016 door Mona Keijzer ingediend initiatiefwetsvoorstel over de mogelijkheid om verheerlijking van terroristische misdrijven strafbaar te stellen (34.466 )
 • Diende in 2018 samen met Lodewijk Asscher (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over het strafbaar stellen van seksuele intimidatie (34.904 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Woonde in onder meer in 's-Gravenzande, Maarn, Klimmen, Utrecht, Tilburg, Zwijndrecht en Rosmalen
 • Haar vader werkte bij DSM in Beek

woonplaats
Rosmalen

e-mailadres
m.vtoorenburg@tweedekamer.nl

Publicaties/bronnen

publicaties
"Medeplegen" (dissertatie, 1998)

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.