Mr. I. (Ineke) Dezentjé Hamming-Bluemink

foto Mr. I. (Ineke) Dezentjé Hamming-Bluemink
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: VVD

VVD-Tweede Kamerlid, dat zich gedurende ruim acht jaar met uiteenlopende onderwerpen bezighield. Het betrof onder meer om het jeugdbeleid (waaronder het elektronisch kinddossier), primair en voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs, scheepvaart, belastingen en pensioenen. Verder was zij enige tijd voorzitter van de vaste commissie voor Financiën. Voor zij Kamerlid werd werkzaam als hoofd p.r. en (later) directeur van Rotterdam Port Promotion Council. In 2011-2021 was zij voorzitter/directeur van FME-CWM, de werkgeversorganisatie van bedrijven in de (technologische) industrie. Doorzettingsvermogen, dossierkennis en inzet werden bij haar vertrek als Kamerlid als haar sterke eigenschappen genoemd.

VVD
in de periode 2003-2011: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Ineke (Ineke)

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 15 september 1954

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/8)

  • hoofd public relations & advertising, "Van Leeuwen Buizen" te Zwijndrecht, van 1989 tot 1993
  • directeur "Rotterdam Port Promotion Council" te Rotterdam, van 1993 tot 2003
  • lid gemeenteraad van Cromstrijen, van 14 maart 2002 tot december 2004
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juni 2003 tot 9 november 2011
  • voorzitter/directeur FME-CWM, werkgeversorganisatie van bedrijven in de (technologische) industrie, van 15 november 2011 tot 16 juni 2021

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige
  • lid Raad van Toezicht Koninklijke ANWB, vanaf januari 2016
  • lid Raad van Toezicht Technische Universiteit Eindhoven, vanaf 1 januari 2021

vorige (2/27)
  • vicevoorzitter CEEMET, van september 2014 tot 2021
  • lid CSR (Cyber Security Raad)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc. (2/5)
  • lid werkgroep jeugdzorg uit de algemene commissie voor Jeugd en Gezin (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 december 2009 tot mei 2010
  • voorzitter vaste commissie voor Financiën (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 14 oktober 2010 tot 9 november 2011

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Was in de periode 2006-2010 woordvoerster primair, voortgezet en beroepsonderwijs, kinderopvang, peutertoetsen, opvoedingsondersteuning, leerplicht en volwasseneneducatie) en jeugdzorg en -criminaliteit
  • Diende in 2006 samen met Ferd Crone (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over rechtsbescherming van belastingplichtigen bij controlehandelingen van de fiscus. Er komt een beroep- en bezwaarprocedure tegen informatieverzoeken van de belastinginspectie. Het wetsvoorstel werd in 2011 wet. Als medeverdediger trad na het vertrek van Crone eerst Paul Tang en daarna Ed Groot op. (30.645)

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Baarde in november 2008 het nodige opzien toen zij in een interview over het door minister Rouvoet voorgestelde elektronisch kinddossier de term 'schaamhaarpolitie' gebruikte. Die term gebruikte zij vanwege vragen voor dat dossier over onder meer schaamhaar, in relatie tot de seksuele ontwikkeling van kinderen. De vragen kwamen echter uit een vragenlijst die al veertig jaar door kinderartsen werd gebruikt.

9.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Klaas Broekhuizen en Ariane Kleijwegt, "'Neelie Kroes is mijn grote voorbeeld'", Het Financieele Dagblad, 15 september 2011

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.