Drs. H.J. (Henk Jan) Ormel
Dierenarts uit de Achterhoek, die zich als Tweede Kamerlid voor het CDA vooral liet gelden als buitenlandspecialist en woordvoerder Europese zaken. Zo was hij woordvoerder bij de behandeling van het Verdrag van Lissabon. Sprak daarnaast geregeld over landbouw, voedselveiligheid, dierenwelzijn en dierengezondheid, en verder over biotechnologie en medisch-ethische kwesties, zoals euthanasie en onderzoek met orgaanweefsel. Leidde een themacommissie uit de Kamer over dierhouderij. In de periode 2007-2010 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.
CDA
in de periode 2002-2012: lid Tweede Kamer
Inhoudsopgave van deze pagina:
-
-dierenarts-associé te Hengelo (Gld.), De Graafschap Dierenartsen, van 1992 tot 2002
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 mei 2002 tot 20 september 2012
-
-politiek adviseur van het hoofd Veterinair Bureau, FAO (Wereldvoedselorganisatie) te Rome, vanaf oktober 2012
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
-
-lid (vicevoorzitter) Raad van Toezicht "Het Gelders Orkest", tot oktober 2012
-
-lid bestuur Stichting Machiavelli
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
afgeleide functies, presidia etc. (2/3)
-
-vicepresident NAVO-Assemblée, van november 2008 tot november 2010
-
-voorzitter themacommissie dierhouderij (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 november 2010 tot 14 juni 2011
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
-
-Werd in 2008 naast Harm-Evert Waalkens (PvdA) medeondertekenaar van een initiatiefwetsvoorstel tot verhoging van de strafmaat voor dierenmishandeling. Medeverdediger werd in 2010 Lutz Jacobi (PvdA) en in 2012 Tjeerd van Dekken (PvdA). De Eerste Kamer nam het wetsvoorstel in 2012 aan. Het voorstel was oorspronkelijk ingediend door Joost Eerdmans (LPF) en Aleid Wolfsen (PvdA). (30.511)
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.
De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.