Mr.Drs. E.N.A.J. (Liesje) Schreinemacher

foto Mr.Drs. E.N.A.J. (Liesje) Schreinemacher
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksoverheid.nl / Martijn Beekman

Liesje Schreinemacher (1983) is sinds 10 januari 2022 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte IV. Vanaf 4 december 2023 wordt zij vervangen wegens zwangerschap en bevalling. Zij was daarvoor van 2 juli 2019 tot 10 januari 2022 lid van het Europees Parlement. Namens de VVD maakte zij deel uit van de fractie Renew Europe. Mevrouw Schreinemacher was onder meer politiek assistent van minister Hennis en was advocaat, gespecialiseerd op het gebied van bouw- en aanbestedingsrecht. Zij had zitting in de commissies internationale handel en juridische zaken van het Europees Parlement.

VVD
in de periode 2019-heden: minister, lid Europees Parlement

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Elisabeth Nelly Anna Jean (Liesje)

geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 13 mei 1983

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

fractie Europees Parlement
fractie Renew Europe

3.

Hoofdfuncties/beroepen (8/10)

  • politiek assistent van minister J.A. Hennis-Plasschaert,, van 15 november 2012 tot 15 februari 2016
  • advocaat, advocatenkantoor "Pels Rijcken", van 15 september 2016 tot 2018
  • advocaat, advocatenkantoor "Croon advocaten" (bouw- en aanbestedingsrecht), van 2018 tot juli 2019
  • lid Europees Parlement, van 2 juli 2019 tot 10 januari 2022
  • minister zonder portefeuille, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van 10 januari 2022 tot 4 december 2023
  • tijdelijk waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, van 1 september 2023 tot 5 september 2023
  • minister zonder portefeuille, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van 10 januari 2022 tot 4 december 2023
  • minister: niet belast met de leiding van een ministerie, vanaf 4 december 2023 (tijdelijk vervangen vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof door G.E.W. van Leeuwen)

takenpakket (bewindspersoon)
  • Is als minister belast met 1. Internationale handel; 2. Ontwikkelingssamenwerking (incl. sustainable development goals); 3. Internationaal milieu- en klimaatbeleid

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (3/4)
  • Bezocht in 2022 samen met minister-president Rutte Suriname
  • Leidde in 2023 samen met VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen een handelsmissie naar Zuid-Korea en Japan
  • Bracht in 2023 samen met minister Hoekstra de Nederlandse Afrikastrategie 2023-2032 uit. Doel is grensoverschrijdende uitdagingen op het gebied van migratie, handel, de energietransitie, veiligheid en voedselzekerheid beter het hoofd bieden. Nederland en de EU moeten een aantrekkelijke partner voor Afrikaanse landen worden.

als bewindspersoon (wetgeving)
  • Verdedigde in 2022 met succes in de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot goedkeuring van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA). Het wetsvoorstel was in 2020 door minister Kaag in de Tweede Kamer verdedigd. Het wetsvoorstel werd in 2016 door minister Ploumen ingediend. (35.154)
  • Bracht in 2022 het wetsvoorstel ter goedkeuring van de op 30 oktober 2016 te Brussel tot stand gekomen Strategische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Canada, anderzijds in het Staatsblad. Het wetsvoorstel was in 2020 door minister Kaag in de Tweede Kamer verdedigd. Het wetsvoorstel werd in 2016 door minister Ploumen ingediend. (35.155)
  • Kondigde in 2022 samen met minister Jetten aan 1,8 miljard euro per jaar extra klimaatsteun voor ontwikkelingslanden aan, waarvan 900 miljoen euro publiek geld. Dit moet landen helpen zich aan de klimaatverandering aan te passen.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Bracht in 2022 samen met minister-president Rutte een bezoek aan Suriname
  • Nam in de periode van 1 september t/m 5 september tijdelijk de post van minister van Buitenlandse Zaken waar na het vertrek van Wopke Hoekstra

uit de privésfeer
  • Het Tweede Kamerlid J.H.J. Schreinemacher was haar betovergrootvader
  • Eerste Nederlandse minister die met zwangerschapsverlof gaat

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.