I.N. (Iliana) Ivanova

Iliana Ivanova (1975) is lid van de Europese Commissie namens Bulgarije. In de Commissie-Von der Leyen zal zij de portefeuille innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd bekleden. Zij vervangt haar landgenoot Mariya Gabriel in deze rol die de Europese politiek verliet voor de nationale politiek. Ivanova was eerder van juli 2009 tot 31 december 2012 lid van het Europees Parlement. Voor haar aantreden als Eurocommissaris was zij vanaf 1 januari 2013 lid van de Europese Rekenkamer. Ivanova heeft eerder enkele jaren gewerkt in het Amerikaanse bankwezen.

in de periode 2023: lid Europese Commissie

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

land
Bulgarije

geboorteplaats en -datum
Stara Zagora (Bulgarije), 14 september 1975

2.

Partij/stroming

partij
GERB (Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije), aangesloten bij de EVP (Europese Volkspartij)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen (4/9)
  • Contractueel accountant bij Ericsson USA in Dallas, 2006
  • Gemeenteraadslid in Sofia, van 2007 tot 2009
  • Lid Europees Parlement, van 14 juli 2009 tot 31 december 2012
  • Lid Europese Rekenkamer, vanaf 1 januari 2013

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.