Bijdrage Ronald Kroeze in 'Nog meer wereldgeschiedenis'

Vandaag wordt het boek Nog meer Wereldgeschiedenis van Nederland (Amsterdam Ambo ǀ Anthos uitgevers 2022) gepresenteerd op het IISG in Amsterdam. In het boek ook een bijdrage van Ronald Kroeze (samen met Sjoerd Keulen) over de parlementaire enquête (1983/84) naar de ondergang van scheepsbouwer Rijn-Schelde-Verolme (RSV).

Het was voor het eerst sinds de oorlogsenquête (1947-1956) dat er weer een parlementaire enquête werd gehouden in Nederland. Nationaal herinneren we ons van RSV wel deze herontdekking van de parlementaire enquête, maar nauwelijks de internationale dimensie. De Europese Commissie, die een neoliberale draai maakte in deze tijd, was van grote invloed op de teloorgang van de Europese scheepsbouw. De enquête zelf was geïnspireerd op de Watergate-verhoren, zo laten de twee auteurs zien.

Het boek is een vervolg op het succesvolle Wereldgeschiedenis van Nederland (Amsterdam Ambo ǀ Anthos uitgevers 2018) dat in 2018 verscheen. Daarin had Kroeze een bijdrage over de Lockheed-affaire van 1976.