Tweede Kamer stemt in met financiering EU-begroting inclusief Herstelfonds

vrijdag 26 februari 2021, 10:41

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer heeft donderdag formeel ingestemd met het eigenmiddelenbesluit voor de financiering van de begroting van de Europese Unie. Hiermee geeft Nederland de Europese Commissie toestemming om geld te lenen voor het Herstelfonds ter bestrijding van de gevolgen van de coronapandemie.

Het eigenmiddelenbesluit regelt de financiering van de begroting van de Europese Unie. Daarnaast gaan de Europese lidstaten voor het Herstelfonds gezamenlijk 750 miljard euro lenen via de Europese Commissie. Dat moet in 30 jaar terugbetaald worden.

Verschillende partijen waren kritisch over deze ontwikkeling omdat zij vrezen dat dit Herstelfonds het begin is van een 'schuldenunie,' waarbij de EU-lidstaten garant staan voor elkaars schulden. Volgens Minister van Financiën Hoekstra rechtvaardigen de uitzonderlijke omstandigheden de voorgestelde financiering van het Herstelfonds.

Naast het Herstelfonds omvat het besluit ook een heffing op plasticgebruik, evenals de mogelijkheid voor de EU om andere nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. In de toekomst kan de EU bijvoorbeeld kiezen om belasting heffen op digitale diensten of een CO2-grensheffing instellen.

Bron: Tweede Kamer, NRC.