De mei-editie van de Hofvijver: ‘Europa versterkt? Of juist verzwakt?’

maandag 27 mei 2019, 13:03

“De uitslag van de Europese parlementsverkiezingen kenmerkt zich, ook in Nederland, door tegenstrijdige tendensen”, zo stellen de auteurs in de Hofvijver editie van mei. Zo was de opkomst deze keer hoger dan vijf jaar geleden, maar vond nog niet de helft van de mensen het stemmen de moeite waard. En ondanks dat de uitslag op een pro-Europese houding onder de stemmers wijst, zijn de euro-kritische partijen ook sterk in opkomst. In een driedelig item over de verkiezingen, wordt een analyse gegeven van de Nederlandse, de Europese en de partijpolitieke gevolgen van de huidige status van Europa na deze tegenstrijdige verkiezingsuitslag.

Verder komen de Eerste Kamerverkiezingen in deze Hofvijver nog aan bod. Hoe verloopt de stemprocedure van deze getrapte verkiezingen precies? En hoe zit het met de gedragscodes over integriteit voor de Eerste Kamer?

Daarnaast zijn er nog artikelen te vinden over Verantwoordingsdag, de brexit, aftredende bewindslieden en de relatie tussen de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Europese Volkspartij. Kortom, meer dan genoeg actuele stukken om alles te weten te komen over de huidige politiek.

Lees: De mei-editie van de Hofvijver: ‘Europa versterkt? Of juist verzwakt?’