Nieuw referendum dient zich aan terwijl intrekking op zich laat wachten

woensdag 4 april 2018, 11:23

DEN HAAG (PDC) - Terwijl de intrekkingswet raadgevend referendum bij de Eerste Kamer ligt, verzamelt weblog GeenStijl handtekeningen voor een referendum over de donorwet. Zolang de Eerste Kamer nog niet ingestemd heeft met de afschaffing van het referendum, heeft dit initiatief kans van slagen.

Het voorstel om het raadgevend referendum af te schaffen werd op 23 februari door een kleine meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen. Vrijwel de gehele oppositie keerde zich echter tegen het initiatief van de regering.

Nu is het de beurt aan de Eerste Kamer om zich over dit voorstel uit te spreken. Ook daar kan het voorstel op kritiek van de oppositie rekenen en is een meerderheid nog allerminst verzekerd. De senatoren lijken daarnaast geen haast te maken om tot een oordeel te komen. Als voorbereiding werd op 27 maart een expertmeeting gehouden, maar een datum voor de stemming is nog niet vastgesteld. Door extra vragenrondes te houden zou een stemming bovendien nog vertraagd kunnen worden.

Ondertussen dient een volgend referendum zich aan. Er worden handtekeningen verzameld om een referendum over de pas aangenomen donorwet af te dwingen. Lukt het voor half juni om voldoende steun te vergaren en heeft de Eerste Kamer dan nog niet over de intrekkingswet gestemd, dan komt dit referendum er. Stemt de Eerste Kamer binnen die termijn van tien weken voor afschaffing en laat het kabinet de afschaffingswet in werking treden, dan komt er geen referendum over de donorwet.

Bron: NOS, Trouw, 4 april 2018