Apple en Ierland in beroep tegen naheffing Brussel

dinsdag 20 december 2016, 9:14

DEN HAAG (PDC) - Deze week tekenen Apple en Ierland officieel beroep aan tegen de door Brussel opgelegde naheffing van 13 miljard euro. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is Apple dit bedrag aan Ierland verschuldigd.

De Europese Commissie stelt dat er tussen Ierland en Apple afspraken zijn gemaakt waardoor Apple in 2003 effectief 1 procent belasting betaalde. Dit daalde vervolgens tot 0,005 procent in 2014. Dat is omgerekend 50 euro belasting op 1 miljoen euro winst.

Ierland schrijft in zijn beroep dat het de conclusies van de Commissie verwerpt. Het land ontkent afspraken te hebben gemaakt met Apple over gunstiger belastingtarieven. Ook vindt het Ierland belastingheffing geen zaak van de Commissie, maar van Ierland zelf.

Apple claimt op zijn beurt dat het alleen wordt aangepakt omdat het bedrijf zo succesvol is. Topman Tim Cook stelde al eerder dat zijn bedrijf nooit heeft gevraagd om speciale belastingafspraken.

De zaak wordt in eerste instantie behandeld in het Gerecht van Eerste Aanleg. Vervolgens kan het weer worden voorgelegd aan het Hof zelf.

Bron: NOS, 19 december 2016