Historica Van Leeuwen promoveert op naoorlogse grondwetsherzieningen

maandag 25 maart 2013, 16:45

DEN HAAG (PDC) - Wijzigingen in de organisatie van de staat worden niet meer per se via grondwetsherzieningen tot stand gebracht, maar door gewone wetswijzigingen. 'De grondwet heeft daarmee een meer monumentaal, historisch karakter gekregen'. Dat concluceert historica Karin van Leeuwen in haar proefschrift naar grondwetscommissies en grondwetsherzieningen in Nederland in de periode 1945-1983, waarop zij vandaag promoveert.

Van Leeuwen beschouwt de grondwet niet als bron van gemeenschappelijke identiteit, zoals soms wel werd gesuggereerd. Wel ziet Van Leeuwen de laatste jaren een hernieuwde belangstelling voor de Nederlandse grondwet als hét stuk waarin de verhouding tussen de nationale, Europese en andere internationale rechtsordes duidelijk wordt gesteld.

Karin van Leeuwen (1981) studeerde Nieuwste Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Euroculture aan de Georg-August-Universität Göttingen en de Uniwersytet Jagiellonski Kraków. Sinds 2006 is zij junior-onderzoeker bij Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen / Universiteit van Amsterdam