Dr. M. (Mendeltje) van Keulen

foto Dr. M. (Mendeltje) van Keulen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Mendeltje van Keulen

Mendeltje van Keulen leidt als lector (praktijkprofessor) de onderzoeksgroep ‘Changing role of Europe’ aan De Haagse Hogeschool en is gastonderzoeker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij spreekt en schrijft voor (toekomstige) professionals over de kansen voor grip op Europees beleid.

De Europese Unie (EU) loopt als een rode draad door Mendeltje’s carrière. Ze studeerde Europese Bestuurskunde in Enschede en aan het Europa College in Brugge en werkte vervolgens als junior-adviseur voor een Europarlementarier en bij de toenmalige adviesraad voor Verkeer en Waterstaat. Zij trainde van 2001 tot 2008 bij de Academy van Instituut Clingendael honderden (toekomstige) ambtenaren in Nederland en andere EU-lidstaten op het terrein van Europese politiek, belangenbehartiging en lobby.

Als (senior) onderzoeker aan het Nederlands Instituuut voor Internationale Betrekkingen promoveerde Mendeltje in 2016 in de bestuurskunde aan de Universiteit Twente op een studie naar de Nederlandse EU belangenbehartiging. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid schreef ze mee aan het rapport Europa in Nederland (2007), waarin onder meer een grotere Europese activiteit van het nationale parlement werd geadviseerd. Dit project bracht Mendeltje in praktijk tussen 2009 en 2018, als griffier van de commissie Europese zaken in de Tweede Kamer en teamleider van de parlementaire Europaspecialisten in Den Haag en Brussel.

Momenteel is Mendeltje naast haar lectoraat als gastonderzoeker verbonden aan de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsanalyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken en als fellow bij het Montesquieu Instituut. Als columnist bij www.BrusselseNieuwe.nl leegt ze regelmatig de postbus met nieuws uit Brussel.

in de periode 2020-heden: fellow Montesquieu Instituut

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.