Prof.Dr. H. (Hans) Daalder

foto Prof.Dr. H. (Hans) Daalder
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Leidse hoogleraar die kan worden beschouwd als de 'vader' van de Nederlandse politieke wetenschap. Biograaf van Willem Drees. Volgde onderwijs in de nieuw opgerichte faculteit der politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam bij onder meer Barents en Kleerekoper en studeerde enige tijd in Londen en de VS. Had grote belangstelling voor het Anglo-Amerikaanse politieke stelsel. Vanaf 1963 tot zijn emeritaat in 1993 hoogleraar in de wetenschap der politiek in Leiden en in 1976-1979 hoogleraar aan het Europees Universitair Instituut in Florence. Vruchtbaar publicist en medeoprichter van het Parlementair Documentatiecentrum. Werd in Leiden geëerd met een jaarlijkse lezing.

in de periode 1974: oprichter PDC

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Bergen (N.H.), 4 mei 1928

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 4 april 2016

2.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
 • assistent van prof. J. Barents, Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam
 • wetenschappelijk medewerker ISS (Institute of Social Studies) te 's-Gravenhage, van 1958 tot 1963
 • hoogleraar in de wetenschap der politiek (juridische faculteit), Rijksuniversiteit Leiden, van 1 september 1963 tot 1 juni 1993 (na 1990 parttime)
 • hoogleraar in de wetenschap der politiek (faculteit der sociale wetenschappen), Rijksuniversiteit Leiden, van 1 januari 1969 tot 1 juni 1993 (na 1990 parttime)
 • hoogleraar politieke wetenschappen, Europees Universitair Instituut te Florence, van 1976 tot 1979

3.

Nevenfuncties (2/7)

 • voorzitter begrotingscommissie Juridische Faculteit, Rijksuniversiteit Leiden, 1980
 • Francqui-hoogleraar in de vergelijkende politieke wetenschap, Universiteit van Leuven, 1992

comités van aanbeveling, erefuncties etc.
 • erelid SPIL (Studievereniging voor Politicologen in Leiden)
 • erelid NKWP (Nederlandse Kring voor Wetenschap der Politiek)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

wetenswaardigheden
 • Richtte in 1974 samen met Dr. N. Cramer het Parlementair Documentatie Centrum op
 • Leerlingen (promovendi) van hem waren onder meer de latere hoogleraren J. Kooiman, Bart Tromp, Rudy Andeweg, Jacques Thomassen, Koen Koch, Jouke de Vries, Peter Mair, dr.J.E. Keman, Joop van den Berg, Ruud Koole en Monique Leijenaar, en voorts Madelon de Keizer, Ineke Secker en Gerard Visscher

uit de privésfeer (3/4)
 • Werkte tijdens zijn studietijd als vrijwilliger bij de bibliotheek van het IISG (Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis) en bij het Instituut voor Perswetenschap
 • Zijn zoon Ivo maakte deel uit van de staf van de National Security Council van de regering-Clinton en was in de regering-Obama ambassadeur bij de NAVO in Brussel
 • Zijn zoon Eric is plaatsvervangend landsadvocaat

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.