Jhr.Mr. M.A. de Savornin Lohman

foto Jhr.Mr. M.A. de Savornin Lohman
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Gouverneur van Suriname wiens bewind werd gekenmerkt door conflicten, met als dieptepunt een volksoproer in mei 1891 waarbij een dode viel. Was voor hij Gouverneur werd officier van justitie en twee jaar advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Stond bekend als onbuigzaam, wantrouwend en hooghartig. Een door hem voorgestelde censusverlaging strandde mede daardoor in de Staten van Suriname. Zijn vertrek werd door de bevolking met gejuich ontvangen. Broer van CH-voorman A.F. de Savornin Lohman.

in de periode 1889-1891: Gouverneur van Suriname

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.