Drs. J.E. (Joke) Smit (Kool-Smit)

foto Drs. J.E. (Joke) Smit (Kool-Smit)
Naar de originele foto (verschijnt in een nieuw venster)

Feministe die met haar Gidsartikel 'Het onbehagen bij de vrouw' in 1967 de aanzet gaf tot de tweede feministische golf. Dochter van een schoolhoofd. Studeerde Frans in Utrecht en Amsterdam. Al tijdens haar middelbare schooltijd las zij werken van feministische schrijfster als Jo van Ammers-Küller en Cécile Goekoop en van de Franse existentialisten De Beauvoir en Sartre. Was als journaliste in haar tijd één van de weinige werkende moeders en schreef over de problemen die zij daarbij ondervond in het bekende Gidsartikel. Richtte in 1968 met Hedy d'Ancona Man-Vrouw-Maatschappij op. Daarna tot haar vroege dood actief in adviescommissies op het gebied van emancipatie.

in de periode 1968-1981: opiniemakers/erflaters

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.