Mr. H.H. Vitringa

foto Mr. H.H. Vitringa

Prominent Gelders patriot. Was gemeentesecretaris van Elburg toen dit Gelderse stadje in september 1786 wegens patriottische sympathieën werd bestormd door de troepen van stadhouder Willem V. Vluchtte naar Kampen, kort daarna spraken de Gelderse Staten een verbanning van zes jaar tegen hem uit. Zijn politieke carrière kreeg een nieuwe impuls na het verdrijven van Willem V in januari 1795. Was met De Mist, Van Marle en De Sitter een leidende figuur van de federalistische factie in de twee Nationale Vergaderingen. Als lid van de invloedrijke constitutiecommissie verloor hij echter fundamentele debatten rondom het principe van gewestelijke soevereiniteit.

in de periode 1796-1801: lid Eerste Nationale Vergadering, lid Tweede Nationale Vergadering, lid Eerste Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801)

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Herman Hendrik

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Arnhem, september 1757

doopplaats en -datum
Arnhem, 22 september 1757

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 19 mei 1801

begraafplaats en -datum
's-Gravenhage, 21 mei 1801 (begraven in de Kloosterkerk)

3.

Partij/stroming

stroming(en)
  • onafhankelijk (als lid van de Nationale Vergaderingen)
  • federalist

4.

Hoofdfuncties/beroepen (2/11)

  • raadsheer Hof van Justitie van Gelre en Zutphen, van 30 oktober 1798 tot 28 augustus 1799 (beëdiging op 27 november 1798)
  • lid Eerste Kamer, Vertegenwoordigend Lichaam, van 30 juli 1799 tot 19 mei 1801 (voor het district Lochem)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc.
  • lid constitutiecommissie van eenentwintig (Eerste Nationale Vergadering), van 15 maart 1796 tot 10 november 1796
  • lid constitutiecommissie van eenentwintig (Tweede Nationale Vergadering), van 15 september 1797 tot 22 januari 1798

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Hij was in 1786 de leider van de patriottische beweging in Elburg en nam deel aan de staatkundige gebeurtenissen in Hattem en andere Gelderse steden.
  • Bij de bezetting van Elburg in 1786 verliet hij deze stad en week hij uit naar Frankrijk, nadat hij door het Hof van Gelderland uit dat gewest was verbannen.
  • Na de staatsgreep van 22 januari 1798 werd hij in hechtenis genomen en gevangen gehouden op het Huis Ten Bosch. Zijn vrijlating volgde op 15 juli 1798.

uit de privésfeer
Zijn vader was predikant

niet-aanvaarde politieke functies
  • lid gerechtshof van het departement van de Oude-IJssel (vanwege zijn benoeming tot lid van het vertegenwoordigend lichaam)

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.