Mr. J.C. van der Hoop

foto Mr. J.C. van der Hoop
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Amsterdamse regent, die zowel ten tijde van de Republiek als onder koning Willem I belangrijke functies vervulde bij de marine. Begon zijn loopbaan als advocaat en maakte als zodanig al snel naam. Daarna onder meer advocaat-fiscaal bij de Admiraliteit van Amsterdam. Tijdens de Bataafse tijd enige maanden gevangen en ambteloos. In 1813 werd hij voorzitter van het voorlopig bestuur van Amsterdam en kort daarna secretaris-generaal (minister) van Marine. Had wetenschappelijke belangstelling, met name op het gebied van het zeewezen. Bleef ondanks zijn rijkdom betrekkelijk eenvoudig.

orangist
in de periode 1813-1825: minister

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.