P.J. Cuypers

Brabantse volksvertegenwoordiger, bestuurder en grondbezitter in de Bataafs-Franse tijd en onder Willem I. Zoon van een ambtenaar en schoonzoon van een rentmeester van het noorderkwartier van het markizaat van Bergen op Zoom. Werd in 1795 burgemeester van Oudenbosch en kwam in 1798 in het Vertegenwoordigend Lichaam. Maakte vanaf 1801 ook deel uit van de Wetgevende Lichamen, totdat Lodewijk Napoleon hem in de Staatsraad benoemde. Na 1814 lid van de Staten-Generaal en van de Tweede Kamer en daarnaast burgemeester van Bergen op Zoom.

regeringsgezinden ten tijde van Willem I
in de periode 1798-1834: lid Eerste Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801), lid Wetgevend Lichaam (1801-1805), lid Wetgevend Lichaam (1805-1806), lid Wetgevend Lichaam (1806-1810), lid Staatsraad (1806-1810), lid Tweede Kamer, staatsraad in buitengewone dienst

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.