Mr. J. Loudon

foto Mr. J. Loudon
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: RKD

Koloniaal bestuurder en minister in de negentiende eeuw. Leerling van Thorbecke. In Nederlands-Indië korte tijd advocaat en daarna ambtenaar. Vanaf 1858 terug in Nederland en daarna enige tijd fungerend secretaris-generaal van Koloniën. Was als minister voorstander van hervormingen in Nederlands-Indië. Het fusiekabinet waarvan hij mede leiding gaf, kwam al na een jaar ten val. Was daarna tien jaar Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Keerde zich als Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië tegen verzwakking van zijn positie. Zijn streven piraterij vanaf Sumatra de kop in te drukken, leidde mede tot de langdurige Atjeh-oorlog. Nam vanwege zijn moeizame verhouding met de minister van Koloniën na drie jaar ontslag.

liberaal
in de periode 1861-1875: minister, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.