Jhr. E.A.O. de Casembroot

foto Jhr. E.A.O. de Casembroot
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Officier en vertrouweling van de koning. Zijn ouders kwamen uit Breda, maar hij werd zelf op het eiland Tholen geboren waar zijn vader burgemeester was. Werd officier bij de Grenadiers en was daarna gouverneur van de Prins van Oranje. In het kabinet-Van Hall/Van Heemstra en het kabinet-Van Zuylen van Nijevelt/Van Heemstra minister van Oorlog. Stond bij veel Kamerleden niet zo goed aangeschreven, omdat hij weinig op had met het parlementaire stelsel. Thorbecke vroeg hem niettemin in 1862 minister van Oorlog te worden in zijn kabinet, maar hij weigerde toen.

conservatief
in de periode 1859-1865: minister, lid Raad van State

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.