Dr. W. (Willem) de Vlugt

foto Dr. W. (Willem) de Vlugt
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Fotoarchief Eerste Kamer

Antirevolutionair Kamerlid en burgemeester van Amsterdam. Gereformeerde timmermanszoon, die als aannemer al jong voor zichzelf begon. Zat één termijn in de Tweede Kamer maar verloor daarna steeds in de tweede verkiezingsronde van SDAP'ers. Wethouder en daarna twintig jaar een zeer bekende burgemeester van Amsterdam. In het interbellum tevens lid Eerste Kamer waar hij zich tegen de stemplicht verklaarde en tegen salarisverlaging van overheidspersoneel stemde. Bewaakte er vooral de belangen van Amsterdam. Speelde als burgemeester in de kwestie-De Miranda, waarbij een (Joodse) SDAP-wethouder werd beschuldigd van fraude, geen glorieuze rol.

ARP
in de periode 1909-1939: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, burgemeester van Amsterdam

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.