Mr. J.G. Patijn

foto Mr. J.G. Patijn
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie

Liberaal politicus en bestuurder eind negentiende/begin twintigste eeuw. Na een loopbaan bij het Openbaar Ministerie in 1877 vrij onverwacht in het overwegend conservatieve district Gouda tot Tweede Kamerlid gekozen, na eerder gemeenteraadslid in Rotterdam en Statenlid te zijn geweest. Werd in 1882 burgemeester van Den Haag. Na zijn ontslag teruggekeerd in de Tweede Kamer, maar kort daarna benoemd tot advocaat-generaal. Besloot zijn bestuurlijke loopbaan als Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Bekwaam jurist, die onder andere een belangrijk aandeel had in de totstandkoming van het Wetboek van Strafrecht. Vriendelijk en gezaghebbend man. 'Stamvader' van een bestuurlijk geslacht.

liberaal, Liberale Unie
in de periode 1877-1911: lid Tweede Kamer, staatsraad in buitengewone dienst, Commissaris van de Koning(in), burgemeester van 's-Gravenhage

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.