Dr. W.R. baron van Hoëvell

foto Dr. W.R. baron van Hoëvell
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Koloniaal hervormer en Indisch specialist van de liberalen in de Tweede Kamer. Predikant uit Deventer, die elf jaar in Nederlands-Indië verbleef. Was daardoor aanvankelijk één van de weinigen in de Kamer die over directe kennis van Indië beschikte. Intellectueel en goed redenaar, wiens betogen leken op professorale colleges. Kwam op voor de belangen van de inlandse bevolking, was voor bestrijding van de uitwassen van het cultuurstelsel en voor afschaffing van de slavernij. Richtte in 1841 het Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië op. Werd in 1862 lid van de Raad van State en bleef dat ruim zestien jaar.

Thorbeckiaan
in de periode 1849-1879: lid Tweede Kamer, lid Raad van State

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.