Tweede Kamerverkiezingen 1922

De Tweede Kamerverkiezingen van 1922 waren op 5 juli. Het zijn de eerste verkiezingen met algemeen kiesrecht, want door de aanvaarding van het initiatiefvoorstel-Marchant mochten voortaan ook vrouwen meestemmen. Een wijziging van de Kieswet zorgt ervoor dat kleine partijen minder kans maken dan in 1918. Er geldt in het vervolg bij de verdeling van restzetels een drempel. Alleen partijen die 75% van de kiesdeler hebben gehaald, krijgen een zetel. Daarvan profiteerden de confessionele partijen. Van de splinterpartijen bleef met deze maatregel alleen de Plattelandersbond over. De SGP kwam voor het eerst in de Kamer. Na deze verkiezingen werd het kabinet Ruijs de Beerenbrouck-II gevormd.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

In onderstaande tabel is de verkiezingsuitslag in aantal zetels opgenomen. Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het aantal stemmen (ook in %) per partij.

 

Partij

Zetels1922

Zetels 1918

winst/verlies

RK

32

30

+2

SDAP

20

22

-2

ARP

16

13

+3

CHU

11

7

+4

Vrijheidsbond

10

15

-5

VDB

5

5

-

CPH

2

3

-1

Plattelandersbond

2

1

+1

SGP

1

0

+1

Lib. Partij

1

0

+1

Overige

0

4

-4

2.

Kerngegevens

In onderstaande tabel zijn de kerngegevens van de verkiezingen in 1922 opgenomen.

 

Tweede Kamerverkiezingen 1922

verkiezingsdatum

5 juli 1922

aantal uitgebrachte stemmen

2.929.569

aantal deelnemende partijen

48

aantal partijen dat zetel behaalde

12 (waarvan 2 gecombineerde)

3.

Gekozenen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozenen.

4.

Achtergrond verkiezingen

Kabinet-Ruijs de Beerenbrouck II (1922-1925)

Ministers kabinet-Ruys de Beerenbrouck II
boven links: Van Karnebeek en Heemskerk, midden: Ruijs de Beerenbrouck, rechts: Aalberse en De Graaff. onder links: Westerveld, midden boven: De Visser en De Geer, minden onder: Van Dijk, rechts: Van Swaaij.

Dit kabinet was een voortzetting van het eerste kabinet-Ruijs de Beerenbrouck en had grotendeels dezelfde samenstelling. Het kabinet kreeg vanaf 1923 te maken met een economische recessie, die bezuinigingen en belastingverhoging noodzakelijk maakten. De minister van Financiën, Colijn, die in 1923 De Geer opvolgde, voerde die bezuinigingen met kracht door.

Vrouwenkiesrecht

Op 10 juli 1919 nam de Eerste Kamer het initiatiefwetsvoorstel-Marchant over het vrouwenkiesrecht aan. Daardoor kregen vrouwen het recht om te stemmen voor Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.