De huidige Tweede Kamer

Ondanks acht zetels verlies is de VVD met 33 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 toch de grootste partij geworden. Het historische verlies van de PvdA (-29) leverde hen uiteindelijk negen zetels op. De grootste winnaar van de verkiezingen was GroenLinks, zij stegen van vier naar 14 zetels (+10).

Ook de D66 (+7), het CDA (+6) en de PVV (+5) wonnen flink. Met 20 zetels werd de PVV de tweede partij. Het CDA en D66 eindigden beiden met 19 zetels. De SP behaalde 14 zetels (-1) en werd de grootste partij op links.

Er zijn twee nieuwe partijen in de Kamer gekomen. DENK kwam binnen met drie zetels en Forum voor Democratie behaalde er twee.


Wie zitten er nu in de Tweede Kamer?

VVD (33)

PVV (20)

D66 (19)

CDA (19)

SP (14)

GroenLinks (14)

PvdA (9)

PvdD (5)

ChristenUnie (5)

50PLUS (4)

Denk (3)

SGP (3)

FVD (2)


Meer over

Bent u op zoek naar specifieke gegevens over Tweede Kamerleden, bijvoorbeeld ten aanzien van de gemiddelde leeftijd, gemiddelde ervaring in de Kamer of aantal vrouwen per politieke partij? In het biografisch archief van het Parlementair Documentatie Centrum zijn uitgebreide gegevens over Tweede Kamerleden opgenomen. Deze gegevens zijn onder voorwaarden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.