J.F. (Jesse) Klaver

foto J.F. (Jesse) Klaververgrootglas Jesse Klaver (1986) is sinds 12 mei 2015 fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. Hij is sedert 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer. Hij was voorzitter van CNV-jongeren en was eerder voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Behalve fractievoorzitter is hij woordvoerder belastingen, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en Europese zaken. Eerder hield de heer Klaver zich onder meer bezig met sociale zaken, financiën, landbouw en onderwijs.

GroenLinks
in de periode 2010-heden: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

voornamen (roepnaam)

Jesse Feras (Jesse)

personalia

geboorteplaats en -datum
Roosendaal (gem. Roosendaal en Nispen), 1 mei 1986

levensbeschouwing
Rooms-Katholiek (opgevoed)

partij/stroming

partij(en)
GroenLinks

hoofdfuncties en beroepen

  • voorzitter CNV-jongeren, van september 2009 tot 17 juni 2010
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 17 juni 2010
  • fractievoorzitter GroenLinks Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 12 mei 2015

activiteiten

als parlementariër
  • Voor hij fractievoorzitter werd, hield hij zich als Kamerlid vooral bezig met Europese zaken, financiën, landbouw, sociale zaken en onderwijs, cultuur en wetenschap
  • Nam in 2013 de (mede)verdediging van Ineke van Gent over van een door Boris van der Ham en drie anderen ingediend initiatiefvoorstel tot wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling in verband met het annuleren van de enkel-feitconstructie. Het wetsvoorstel is door beide Kamers aanvaard. (32.476)
  • Bracht in 2013 samen met Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) een initiatiefnota uit over voorstellen om de natuurwetgeving te vereenvoudigen, natuur en landschap beter te beschermen en goede omgang met flora en fauna te waarborgen (33.734)
  • Nam in 2013 het initiatief tot het houden van een hoorzitting over belastingontwijking door multinationals
  • Diende in 2013 een initiatiefwetsvoorstel in om publieke transparantie rondom voedselverspilling bij supermarkten te bevorderen (33.774)
  • Kwam in 2014 met een aanvalsplan 'Kansen voor kinderen voor het vmbo'. Daarin wordt gepleit voor investeringen in het vmbo.

wetenswaardigheden

woonplaats
's-Gravenhage

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.