Minister Schippers: "onwerkbare situatie" bij politieke opstelling Eerste Kamer

donderdag 3 februari 2011, 10:23

DEN HAAG (PDC) - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft in een interview met de Volkskrant haar zorgen geuit over de mogelijke gevolgen voor het regeringsbeleid wanneer CDA, VVD en PVV na de provinciale Statenverkiezingen van 2 maart geen meerderheid halen in de Eerste Kamer. Wanneer een vijandige Senaat zich politieker gaat opstellen ontstaat een "onwerkbare situatie", aldus de VVD-politica. Loek Hermans, lijsttrekker van VVD in de Eerste Kamer, sloot zich daarbij aan.

Op dit moment is de PVV nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer en bezetten de coalitiepartijen slechts 35 van de 75 zetels. Hierdoor konden senatoren van de oppositie al een wijziging in de voorgenomen bezuiniging op de kunstsector afdwingen. Bij de behandeling van de onderwijsbezuinigingen van staatssecretaris Zijlstra zou eenzelfde situatie kunnen ontstaan.

Omdat de Eerste Kamer niet rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen, worden de opvattingen van de Tweede Kamer in het algemeen als belangrijker beschouwd. De zorgen van Schippers zijn echter niet geheel uit de lucht gegrepen, want dit "politieke primaat van de Tweede Kamer" is niet in de grondwet opgenomen. In het verleden hebben oppositiepartijen in de Eerste Kamer onder andere wetsvoorstellen over het correctief referendum en de gekozen burgemeester geblokkeerd. De columnisten van Parlement & Politiek besteedden beiden al aandacht aan de politisering van de Eerste Kamer.

Bron: Volkskrant